Saskia de Coster

Schrijver en creativiteitscoach

Saskia de Costers leven draait om creatieve uitdagingen en projecten. Als een van de meest vooraanstaande en vernieuwende schrijvers van België weet zij in haar carrière durf en vakmanschap te combineren. Motivatie en uithouding zijn sleutelwoorden, en daar is sport voor haar cruciaal als kunstenaar. Tijdens lezingen en debatten toont zij zich een begenadigd en vurig spreker. Met een grote overtuigingskracht brengt zij haar boodschap van creativiteit en ijzersterke drive, en hoe iedereen die kan aanscherpen.

"Creativiteit kan je trainen"

Saskia de Coster is geboren in de winter van 1976. Saskia was op jonge leeftijd al actief bezig met schrijven. In 1989 leverde haar dat de titel op van het nationaal laureaat in de Junior Journalist wedstrijd. Op haar achttiende ging Saskia naar Leuven om aan de KU Leuven Germaanse Talen te studeren (1994-1998). Deze studie heeft ze succesvol afgerond waardoor ze onmiddellijk met een nieuwe master kon beginnen in de literatuurwetenschap. Deze master heeft ze gevolgd tot 1999.

Saskia is de auteur van acht romans, waaronder ‘Eeuwige Roem’ (2006), Wij en ik (2013) en het alom bejubelde Nachtouders (2019, Das Mag). De auteur behaalde de Interuniversitaire Literaire Prijs aan de Katholieke Universiteit van Leuven en de Cutting Edge Award in 2007. De Coster werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs in 2006, 2007 en 2013 en voor de SABAM prijs in 2008. De roman Held werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurlijst en behaalde longlist van de AKO Literatuurprijs. Haar voorlaatste Roman “Dit is van mij” stond ook op de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Ze behaalde de Opzij Literatuurprijs voor ‘Wij en ik’ in 2014. In december 2019 wordt Nachtouders door VRT Nieuws uitgeroepen tot een van de twintig boeken die 2019 hebben veranderd.

Daarnaast werkt De Coster actief samen met beeldende kunstenaars (Rinus Vandevelde, Nicolas Provost, Arne Quinze). Ze maakt sound performances, werkt met theatermakers en verkent de grenzen van de literatuur. De Coster schrijft ook pittige columns en wordt geroemd voor haar optredens, debatten en lezingen in binnen – en buitenland. Volgens Tom Lanoye is ze ‘al jaren de meest originele pen van Vlaanderen’. Haar werk is in tien talen vertaald.

Sinds haar kinderleeftijd ondersteunt Saskia een enorme creatieve productie met sport, voornamelijk met wielrennen en hardlopen. Ze heeft een jarenlange ervaring als mentor bij schrijfworkshops en als motiverend jurylid. Ze loopt marathons en halve marathons, schreef columns voor running.be.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Saskia de Coster inhuren als spreker?

Vele professionals, ondernemers en werknemers hebben het gevoel dat er een muur staat tussen henzelf en hun creatieve droom. Ze hebben een idee maar kunnen het niet uitvoeren. Ze gebruiken hun eigen creatieve vermogens niet genoeg. Saskia de Coster biedt inzichten en tools vanuit haar eigen creatieve en sportieve praktijk om over de drempel van je eigen onzekerheid te geraken en ieders creatieve basis volledig in te zetten. Ze vertelt het positieve, motiverende verhaal over hoe sport enorm bijdraagt aan creativiteit, aan de hand van haar eigen ervaringen en andere voorbeelden, als talk of tijdens een lezing.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Saskia de Coster

Wat klanten zeggen over
Saskia de Coster

Sprekers zoals Saskia de Coster

Saskia de Coster boeken?