Johan Boskamp

Voormalig voetballer, trainer en analist

Johan Boskamp is een geboren Rotterdammer, die zijn voetbalcarrière begon bij Feyenoord. In zijn periode als speler stond hij bekend als een sterke middenvelder. Zijn grootste successen boekte hij in België bij RWDM. Met het Nederlands elftal stond hij onder andere in de finale van het WK voetbal in 1978. Na zijn voetbalcarrière ging Jan Boskamp aan de slag als trainer in België bij verschillende clubs als RSC Anderlecht. Later werd hij nog bondscoach van Georgië en Koeweit. Momenteel is Jan analist op de Belgische televisie en in Nederland bij Ziggo Sport.

"Zo lang je luistert naar degene om je heen gaat het goed"

Net na de oorlog werd Jan Boskamp geboren in Rotterdam. In 1955 werd hij lid bij de Rotterdamse voetbalvereniging RVV HOV. Na tien jaar voor deze club gespeeld te hebben vertrok Boskamp naar Feyenoord waar hij in 1966 zijn eerste profcontract tekende. In de jaren na 1969, waarin hij werd uitgeleend aan Holland Spoort,  won hij met de Rotterdammers nog drie landtitels, een wereldbeker voor clubteams en de UEFA Cup. In 1974 maakte hij de overstap naar de Belgische competitie waar hij ging spelen voor RWDM. Al snel werd hij een van de sterkhouders van dat team en won in 1975 als eerste buitenlander de gouden schoen voor beste speler van België. De club kende goede tijden en eindigde structureel in de top vijf van de Belgische competitie. Zijn prestaties vielen ook op bij de bondscoach van het Nederlands elftal want de middenvelder werd geselecteerd voor het WK 1978 in Argentinië. Vanaf 1980 ging het echter minder met de club en nadat Boskamp een jaar later drie maanden de rol als trainer op zich had genomen verliet hij in 1982 de club. De op dat moment 34 jarige Rotterdammer vertrok naar Lierse SK waar hij werd klaar gestoomd om als trainer aan de slag te gaan. Na twee jaar trainer te zijn geweest bij de club werd hij in het seizoen 1986/1987 ontslagen na tegenvallende prestaties. Na Denderhoutem , Beveren en KV Kortrijk kwam Jan Boskamp bij RSC Anderlecht terecht. Dit was de club waar hij als eerst groot succes boekte als trainer. In 1993 veroverde hij met het team uit Brussel de titel. Dit lukte hem uiteindelijk drie jaar achter elkaar, waarna hij stopte. Na een korte nieuwe periode bij opnieuw RSC Anderlecht kwam Boskamp nog terecht bij AA Gent, Dinamo Tiblisi en werd hij bondscoach van Georgië. Ook was hij nog trainer bij Racing Genk, Al-Wasl Club, Stoke City, Standard Luik, Dender, Beveren en bondscoach van Koeweit. Op dit moment is Jan Boskamp analist bij Ziggo Sport en schuift hij regelmatig aan bij het praatprogramma Veronica Inside.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Johan Boskamp inhuren als spreker?

Johan Boskamp is inzetbaar voor het geven van een presentatie op basis van interview waarbij hij je met een hoop humor en anekdotes meeneemt in de wereld van voetbal. Door zijn achtergrond als trainer maakt hij een link naar individu vs teambelang, samenwerken en de wil om te winnen.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Johan Boskamp

Wat klanten zeggen over
Johan Boskamp

Sprekers zoals Johan Boskamp

Johan Boskamp boeken?