Frank Raes

Sportjournalist Sporza

Al meer dan dertig jaar weet journalist Frank Raes voetballiefhebbers te bekoren met zijn kleurrijke sportverslaggeving. Frank Raes groeide door zijn veelzijdigheid uit tot één van de meest gerespecteerde sportjournalisten van Vlaanderen. Niet alleen als commentator, ook als presentator verdiende hij zijn strepen. Hij presenteerde uiteraard de voetbalmagazines van de VRT, maar waagde zich ook aan quizprogramma’s. Daarnaast schrijft hij voetbalcolumns voor Het Nieuwsblad en De Standaard. Met meer dan 2.500 televisie-interviews op zijn palmares is hij zonder meer een van de meest ervaren en gedegen sportinterviewers en -moderators van ons land.

Voetballer
Frank Raes was ooit zelf een begenadigd voetballer die het schopte tot de reserven van Germinal Beerschot. Als fervent sportliefhebber solliciteerde hij na zijn studies Germaanse filologie meteen voor een vaste stek op de toenmalige BRT-sportredactie. Frank Raes begon in 1980 bij Radio 1, maar stapte acht jaar later over naar televisie.

Icoon
Sportverslaggeving is een stiel apart. Kleurrijke voetbalcommentatoren als Rik De Saedeleer en Jan Wauters staan nog steeds in het geheugen van voetbalkijkend Vlaanderen gegrift. Frank Raes nam de moeilijke taak op zich om net als hen de sfeer van het voetbalstadion tot in de huiskamer te brengen. Zijn populariteit bewijst dat hij er met verve in slaagt om wedstrijden bezielend en gepassioneerd te becommentariëren. Met talrijke kampioenschappen op zijn conto, is zijn typische kreet ‘Binneuh’ inmiddels legendarisch. Jules Hanot noemde hem in De Morgen zelfs: “Een icoon van de Vlaamse sportverslaggeving waarnaar jongere collega’s verplicht zouden moeten opkijken.”

Veelzijdig
Zo presenteerde hij programma’s als Sportmiddag en Sport op Zaterdag en was hij jarenlang het vaste gezicht van Studio 1 en Sportweekend. Frank Raes durft ook een stapje buiten de sportwereld te wagen. Eind jaren negentig nam hij de presentatie van de geschiedenisquiz De Jaren van Verstand op zich. Hij presenteerde jarenlang samen met zijn kompaan Filip Joos iedere maandag het praatprogramma Extra Time op Canvas.

Naast zijn televisiewerk neemt Raes ook regelmatig de pen ter hand. Al jaren schrijft hij voetbalcolumns voor Het Nieuwsblad en De Standaard. Zijn beste stukken werden ondertussen gebundeld in vijf boeken. Ook aan de biografie ‘Ik, Rik Coppens’ verleende Raes zijn medewerking.

Blote bast
In zijn boek, ‘Een hart voor voetbal’, analyseert, relativeert en ironiseert Raes het voetbal van de 21ste eeuw. Hij bestrijdt het doemdenken rond het nationaal elftal, kijkt in het hoofd van trainers, bezingt het talent van Belgische internationals, vraagt begrip voor het helse bestaan van topspelers en gaat op zoek naar de roots van iconen. Het boek schreef hij in 2009 toen hij herstelde van een hartoperatie. Na zijn revalidatieperiode toonde hij zonder scrupules zijn litteken door in blote bast te poseren op de cover van Humo.

Frank Raes is een ware spraakwaterval en voetbalkenner pur sang. Deze spreker weet zijn kennis over de voetbalwereld op een boeiende en humoristische manier over te brengen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Frank Raes inhuren als spreker?

Frank Raes is een ware spraakwaterval en voetbalkenner pur sang. Hij weet zijn kennis over de voetbalwereld op een boeiende en humoristische manier over te brengen. Frank is inzetbaar als moderator en presentator. Of het nu een sportieve, zakelijke of maatschappelijke bijeenkomst is, Frank kan er een luchtig, energiek en interactief programma van maken.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Frank Raes

Wat klanten zeggen over
Frank Raes

Sprekers zoals Frank Raes

Frank Raes boeken?