Luc Nilis

Voormalig voetballer en Belgisch international

Luc Nilis, een sieraad als voetballer, een mysterie als mens. Hij was zeer succesvol bij Anderlecht door het behalen van maar liefst vier landstitels en hij speelde in totaal 56 wedstrijden voor de Rode Duivels. Hij staat bekend als een voetballer met een fluwelen traptechniek. Zijn hoogtepunten beleefde hij bij en met PSV, met het winnen van titels en de Gouden Schoen. In 2000 kwam er abrupt een einde aan zijn carrière vanwege een ernstige enkelblessure. Zijn autobiografie was wekenlang het best verkochte boek in België en ook in Nederland werd de top tien van de bestsellerlijst bereikt.

Luc Nilis werd geboren in het Limburgse dorp Zonhoven. Als kleine jongen was hij grote fan van Club Brugge, maar zijn favoriete voetballer was Johan Cruijff. Hij speelde bij zijn plaatselijke club, waar hij al snel bekend stond als een groot talent. Zo scoorde hij 106 doelpunten in éen seizoen en werd hij voorpaginanieuws van de lokale krant toen hij een penalty aflegde op zijn medespeler, in plaats van direct zelf te scoren. Toevallig deden Johan Cruijff en Jesper Olsen die avond precies hetzelfde.

Luc Nilis begon zijn carrière in de jaren ‘80 en kwam door zijn talent al snel op de radar van de Belgische topclub RSC Anderlecht. In de kranten spraken ze al over het grootste talent van België. In 224 wedstrijden voor Anderlecht scoorde hij maar liefst 127 keer. In 1989 kwam de succestrainer Aad de Mos aan het roer bij Anderlecht. Onder de Mos werd Nilis een van de beste aanvallers van de Belgische competitie. Toen Luc Nilis 22 jaar was, bereikte hij in 1990 de finale van de Europacup II met Anderlecht. Nilis belande echter in de finale op de bank en moest het doen met een invalbeurt in de verlening. Anderlecht verloor uiteindelijk de finale met 2-0, met een zeer teleurgestelde Nilis. Bovendien greep hij ook naast een plek bij de selectie van het nationale team voor het WK in Italië.

Na vier landskampioenschappen en drie veroverde bekers bij Anderlecht,  versierde hij een toptransfer naar het PSV van Aad De Mos, waar hij het op moest nemen tegen de reeds overgekomen Braziliaan Ronaldo. In Eindhoven groeide Nilis uit tot een rasechte topschutter en publiekslieveling. Hij werd zelfs verkozen tot de beste speler van de competitie voor Ronald de Boer en Marc Overmars. Hierdoor mocht hij in 1995 de Gouden Schoen in ontvangst nemen. Bij PSV zou hij uiteindelijk twee keer de titel en één keer de beker winnen. Na 6 succesvolle jaren in Eindhoven verkaste Nilis naar Aston Villa in het jaar 2000. Hier liep hij jammer genoeg al snel een beenbreuk op wat het einde van zijn voetbalcarrière betekende. Van 1988 tot 2000 kwam hij ook uit voor de Belgische nationale ploeg en scoorde 10 doelpunten op 56 interlands. Na enkele moeilijke jaren, Luc Nilis had een zware gokverslaving, keerde hij in 2014 terug naar de club van zijn hart. PSV stelde hem als spitsentrainer aan en hij hield er zich intensief bezig met de begeleiding van grote talenten zoals Jürgen Locadia en Steven Bergwijn. In 2016 verscheen zijn biografie ‘De Waarheid – Luc Nilis Spreekt’, geschreven door Thijs Slegers, waarin zijn carrière en leven buiten het voetbal uitvoerig beschreven worden.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Luc Nilis inhuren als spreker?

Luc Nilis is inzetbaar voor presentaties op basis van interview waarbij hij je meeneemt op een historische reis door het wonderlijke leven van een uniek talent. Een trip langs hoogte- en dieptepunten, gevormd rondom 599 wedstrijden en 334 doelpunten. Onderwerpen als teamwork, omgaan met tegenslag en de waarde van goede omgangsvormen als basis van een topprestatie komen in de vorm van hilarische, treurige en ontroerende anekdotes voorbij. Luc is trots op zijn prestaties, maar praat net zo makkelijk over de verkeerde keuzes in zijn leven. Die combinatie maakt zijn verhaal de moeite waard en leerzaam. Verder is Luc Nilis inzetbaar voor interactieve voetbalworkshops.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Luc Nilis

Wat klanten zeggen over
Luc Nilis

Sprekers zoals Luc Nilis

Luc Nilis boeken?