Björn Kuipers

Scheidsrechter Betaald Voetbal en Ondernemer

Gedurende enkele jaren stond Björn Kuipers bekend als de vooraanstaande scheidsrechter van Nederland. In augustus 2021 maakte hij de weloverwogen keuze om een punt te zetten achter zijn glansrijke carrière. Zijn debuut als scheidsrechter in het betaald voetbal vond plaats tijdens de wedstrijd Telstar-FC Eindhoven.

In 2013 werd Björn beloond met de toewijzing van de finale van de Europa League in Amsterdam. Een jaar later, in 2014, leidde Kuipers de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atletico Madrid. Zijn indrukwekkende parcours omvatte eveneens het fluiten op het Europees kampioenschap van 2012, 2016 en 2020, evenals op het Wereldkampioenschap van 2014 en 2018.

Naast zijn rol als scheidsrechter is Björn Kuipers een succesvolle ondernemer, eigenaar van een bloeiende Jumbo supermarkt.

"Kijk niet naar wat het kost, maar naar wat het opbrengt"

Björn Kuipers, ooit begonnen met voetballen bij Quick ’20, volgde snel de voetstappen van zijn vader om scheidsrechter te worden. Zijn officiële debuut in het betaald voetbal vond plaats tijdens Telstar – FC Eindhoven, en vanaf zijn eerste Eredivisie-wedstrijd op 5 maart 2005 versnelde zijn scheidsrechterscarrière.

Internationaal debuteerde hij op 28 maart 2006 bij Rusland – Bulgarije (U17), gevolgd door zijn Europa League-debuut op 13 juli 2007 bij NK Varteks – KF Tirana. Hij maakte zijn debuut in De Champions League met de wedstrijd Barcelona – Dynamo Kiev op 29 november 2009. In 2012 floot hij op het EK in Oekraïne en Polen, en 2013 was bijzonder met de halve finale van de Champions League en de Europa League-finale.

Het hoogtepunt in 2014 was de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atletico Madrid. Op het WK in Brazilië leidde hij drie wedstrijden, maar moest na de achtste finales terugkeren. Op het EK van 2016 floot hij de kwartfinale. In 2018 waren er Eredivisie en Champions League-wedstrijden, plus de Europa League-finale en KNVB Bekerfinale.

Het jaar 2018 bereikte een hoogtepunt met zijn optreden op het WK in Rusland, waar hij vier wedstrijden floot, inclusief de kwartfinale, en als vierde official in de finale stond. Naast KNVB-werkzaamheden is hij eigenaar van een Jumbo supermarkt, die in 2016 werd uitgeroepen tot de beste van Nederland.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Björn Kuipers inhuren als spreker?

Björn zijn presentaties geven een bijzondere indruk in de wereld van een topscheidsrechter. Hoe leidt hij zijn team van scheidsrechters in stressvolle situaties en behoudt hij de eenheid? Hoe gaat hij om met de immense druk vanuit de voetbalwereld? Welke rol speelt communicatie hierin? Hoe gaat hij om met veranderingen en innovaties binnen de voetbal? Denk maar aan de introductie van de VAR. Daarnaast legt hij de perfecte link tussen het ondernemen en de topsport, die hij aanvult met voorbeelden uit de praktijk van zijn eigen supermarkt.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Björn Kuipers

Wat klanten zeggen over
Björn Kuipers

Sprekers zoals Björn Kuipers

Björn Kuipers boeken?