Wim Smets

Alpinist en topmanager

Wim Smets is expeditieleider en op dit moment Belgisch recordhouder in het beklimmen van bergen hoger dan 8000 meter. In totaal bereikte hij al vijf keer de top van een berg van meer dan 8.000 meter hoog. Verder is hij ook de derde Belg die de “Seven Summits” (de hoogste berg van elk continent) beklom. Naast het bergbeklimmen heeft Wim een topfunctie voor een vooraanstaand IT bedrijf, waarvoor hij de gehele wereld rondreist. Het is een man met veel ambitie die houdt van uitdagingen. Dit laat hij ook zien in zijn presentaties.

"Managers kunnen leren van bergbeklimmen"

Wim Smets (1968) is een man met ambitie die houdt van uitdagingen. De Antwerpenaar haalde met onderscheiding zijn diploma Toegepaste Economische Wetenschappen aan UFSIA. Met die bagage ging hij in 1990 aan de slag in de IT-wereld terwijl hij tegelijkertijd zijn studies vervolmaakte met een MBA aan de Vlerick Business School. Hij vulde deze diploma’s aan met specialisaties, en gaat nu de IT bedrijven van de wereld rond. Ondertussen is hij actief als Global Transformation Director. In die functie reorganiseert Wim de IT afdelingen van multinationals en overheden. Zijn transformaties beïnvloeden het werk van tienduizenden werknemers. Door de jaren heen woonde hij in Duitsland, Engeland, Ierland en Spanje. In de meeste Europese landen, maar ook in de VS, India, China en de Filippijnen heeft hij transformaties geleid.

Wim maakte naam als veranderingsmanager, die niet boven maar tussen het team staat. “Ik ben niet bang om de mouwen op te stropen, en samen met anderen aan oplossingen te werken. Het gaat weliswaar steeds over IT transformatieprogramma’s, maar toch zijn het altijd de mensen die het verschil maken: mensen die zich niet goed voelen bij de verandering, of mensen die net heel gemotiveerd zijn. Om succes te behalen, is het essentieel dat je mensen kan begeleiden op deze reis, goed wetende dat de uitkomst voor hun eigen carrière niet altijd duidelijk is. Ik geef mijn program managers veel persoonlijke ondersteuning en investeer heel wat tijd in het coachen van junior project managers.” Om beter aan de noden van zijn teams te kunnen voldoen volgde hij in 2012 nog een opleiding tot Personal Coach en behaalde in 2016 een certificaat in Change management bij PROSCI.

Maar ook buiten de IT wereld houdt Wim van ambitieuze uitdagingen. Hij is een gepassioneerd bergbeklimmer en legt zich daarbij toe op het extreme hooggebergte. Zijn palmares is zondermeer indrukwekkend. Zo is hij de derde Belg die de “7 Summits”, de hoogste bergen op elk van de 7 continenten, beklom. In 2007 stond hij op de top van de Mount Everest (8850 meter), de hoogste plek op aarde. In 2011 bereikte hij als eerste Belg de echte top van de Broad Peak (8051 meter) in Pakistan en redde daar het leven van een Zuid-afrikaanse klimmer. Als enige Belg probeerde hij de K2 (8611 meter) te beklimmen, maar de expeditie strandde.

In de klimmerswereld staat Wim vooral bekend als de Belg met de meeste 8000-ers. Hij bereikte al vijf keer de top van een berg van meer dan 8.000 meter hoog. In 2012 evenaarde hij het 20 jaar oude Belgische record van Ingrid Baeyens door zijn vierde 8000-er te beklimmen. Tijdens deze beklimming van Manaslu (8163 meter) toonde Wim zich een echte doorzetter door de top te bereiken met een gebroken enkel. Acht maanden later verbrak hij datzelfde record door als eerste Belg de 8.516 meter hoge Lhotse in Nepal te beklimmen.

 

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Wim Smets inhuren als spreker?

Wim Smets is een inspirerende spreker die zijn publiek weet te boeien met herkenbare verhalen over uitdagingen, hard werken aan projecten, veranderingen en problemen oplossen. Naast lezingen voor een breed publiek weet hij ook managementpubliek te fascineren.

In zijn presentatie deelt Wim Smets lessen uit zijn bergbeklimervaring, waarbij hij de parallellen trekt naar het dagelijkse leven en de werkvloer. Hij benadrukt het belang van doorzettingsvermogen, het aanpassen van doelen aan veranderende omstandigheden, en het bouwen van diverse teams.

Bergbeklimmen is een gevaarlijke omgeving waar risico’s inherent zijn, maar het omgaan met onvoorziene omstandigheden biedt kansen voor groei. Smets illustreert hoe zijn ervaring als IT manager waardevol is in klimexpedities en vice versa, waardoor het publiek unieke levenslessen en inzichten krijgt.

In zijn boeiende voordracht deelt Wim Smets op een emotionele manier de realiteit van bergbeklimmen, waar teamwork, multiculturele samenwerking en doorzettingsvermogen essentieel zijn voor het bereiken van de top. Zelfs voor degenen die niet fysiek willen deelnemen aan een expeditie, biedt Smets een meeslepende ervaring van het bergleven en moedigt hij aan om persoonlijke bergen te beklimmen.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Wim Smets

Wat klanten zeggen over
Wim Smets

Sprekers zoals Wim Smets

Wim Smets boeken?