Hans Bouscholte

Voormalig Zeiler en Analist

Hans Bouscholte is een zeer succesvolle wedstrijdzeiler die als gepassioneerd spreker zijn publiek meeneemt op zijn soms extreme avonturen op zee. Hij neemt je mee in zijn uitgebreide ervaring met leiderschap en management. Hans was onder andere schipper van het jacht ‘BrunelSunergy’ in de Volvo Ocean Race 1997-1998. Tegenwoordig is Hans analyst bij NOS Studio Sport voor de Volvo Ocean Race.

"Niets is onmogelijk"

Als kind ging Hans Bouscholte in weekenden en vakanties met zijn ouders mee naar de Kanaaleilanden en Zuid Engeland. Zeven jaar was Hans toen hij met wedstrijden begon.  Toen hij 16 werd maakte zijn familie een halve wereldreis van een jaar met een Ginvizz, een 37-voeter. ‘Een tweemaster van een metertje of elf-en-een-half,’ vertelt Hans. ‘Daarmee zijn we van Nederland via alle landen in Noord Europa de Middellandse Zee afgezakt, Afrika, beetje rondgetoerd. Dat was het keerpunt. Daarna besloot ik professioneel te gaan varen en de Hogere Zeevaartschool te doen. Niet om stuurman of kapitein te worden, maar puur als theoretische ondergrond voor het wedstrijdzeilen.’

Halverwege de jaren tachtig begon Hans in het professionele zeilcircuit te stijgen. In 1987 was hij met 22 jaar de jongste schipper ooit in de Admiral’s Cup. Daarna verhuisde hij naar Frankrijk, waar de stad Wasquehal hem vroeg als vertegenwoordiger in de Tour de France à la Voile. Het eerste jaar eindigde hij als 27e in de Tour de France, een jaar later was hij nummer zes. In 1990 won hij het evenement als eerst niet-Fransman. Van 1988 tot en met 1990 was hij lid van de Nederlandse Olympische kernploeg. In 1996 begon Hans Bouscholte met multihull zeilen.  In het wereldkampioenschap van 1996 bereikte hij meteen een vierde plaats. Twee jaar later werd hij Europees kampioen.

Sinds 2009 is Hans Bouscholte verantwoordelijk voor het Nederlands topzeilen. Als technisch directeur stuurt hij alle bondscoaches aan en is hij verantwoordelijk voor het beleid. Als columnist schrijft Hans regelmatig voor kranten, magazines en websites en presenteerde hij een zeilprogramma op SBS 6. Tegenwoordig is Hans te zien als zeilanalist bij Studio Sport.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Hans Bouscholte inhuren als spreker?

Hans Bouscholte is inzetbaar voor presentaties en clinics. Tijdens zijn presentaties spreekt Hans over het behalen van doelen door samen aan innovatie te werken, omgaan met tegenslagen, hoe om te gaan met de verschillende culturen en mensen, en de wil om te winnen samen met je team. Zijn ervaring, passie en motiverende kwaliteiten staan garant voor een inspirerende presentatie!

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Hans Bouscholte

Wat klanten zeggen over
Hans Bouscholte

Sprekers zoals Hans Bouscholte

Hans Bouscholte boeken?