Bram Tankink

Voormalig wielrenner

Als professioneel wielrenner verwierf Bram Tankink vooral bekendheid onder de bijnaam ‘The Tank’, een onvermoeibare helper die zich volledig toewijdde aan het ondersteunen van zijn kopmannen. Tussen 2001 en 2018 was hij actief voor gerenommeerde teams zoals Quickstep, Rabobank en LottoNL – Jumbo. Gedurende zijn carrière nam hij maar liefst negen keer deel aan de Ronde van Frankrijk. In zijn latere jaren op de fiets fungeerde hij als wegkapitein, die niet alleen het team samenhield maar ook de koers bepaalde op het parcours.

Naast zijn rol als topsporter is Bram Tankink betrokken bij projecten op het gebied van duurzame energie. Zijn veelzijdigheid als zowel ervaren wielrenner als duurzaamheidsactivist benadrukt zijn betrokkenheid bij diverse maatschappelijke kwesties en zijn streven naar een positieve impact, zowel op als naast het wielercircuit.

"Zonder wrijving geen warmte"

Bram Tankink, door veel wielerliefhebbers ook wel bekend als ‘The Tank’, bekleedde de positie van professioneel wielrenner van 2001 tot 2018. Zijn wielercarrière startte bij Domo – Farm Frites in 2001, nadat hij in 2000 indruk maakte door twee wedstrijden te winnen: Rund um Köln en het NK voor beloften. Ondanks enkele persoonlijke tegenslagen, waaronder het verlies van zijn vader, wist Bram zich hier doorheen te slaan en wijdde hij zich volledig aan het wielrennen. Als professional staat hij bekend om zijn positieve kijk op de koers en het leven, altijd grappig en goedlachs.

In 2005 nam Bram voor het eerst deel aan de Tour de France, die hij in totaal acht keer voltooide voor verschillende ploegen. In 2008 maakte hij de overstap naar Rabobank, waar hij gedurende zijn hele carrière bleef en zich ontwikkelde tot een betrouwbare wegkapitein. Op 40-jarige leeftijd beëindigde hij in 2018 zijn wielercarrière bij de inmiddels tot LottoNL – Jumbo omgedoopte ploeg.

Naast zijn rol als voormalig topsporter is Bram een familieman met een nuchtere en vaak humoristische kijk op het leven. In het afgelopen jaar verscheen het boek “Tank,” waarvan hij grotendeels zelf de auteur was, met Ralph Blijlevens als co-auteur. Na zijn wielercarrière focust Bram zich op duurzame energie. In 2017 reisde hij naar Nepal met een groep investeerders en ondernemers om off-grid zonne-energiemogelijkheden in de Himalaya te verkennen. Dit initiatief resulteerde in de oprichting van ORE, een organisatie die investeert in off-grid zonne-energie en waterpompen.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Bram Tankink inhuren als spreker?

Bram accepteerde al vroeg in zijn carrière dat hij niet tot het selecte groepje beste wielrenners hoorde en heeft daardoor de juist balans kunnen vinden tussen zijn topsportcarrière en het familieleven. Hiermee heeft hij zijn belangrijkste doelstelling het ontdekken van de wereld kunnen verwezenlijken. Op humoristische wijze en ontwapenende nuchterheid weet Bram zijn anekdotes te vertellen over het leven als profwielrenner en dit te combineren met alledaagse thema’s.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Bram Tankink

Wat klanten zeggen over
Bram Tankink

Sprekers zoals Bram Tankink

Bram Tankink boeken?