David Steegen

Voormalig Communicatieverantwoordelijke RSC Anderlecht

“Alles wat hij doet is een excuus om te kunnen vertellen”, zei boezemvriend Stefan Himpe ooit over hem in De Morgen. En David Steegen heeft véél gedaan: communicatieverantwoordelijke bij een filmbedrijf en een tv-zender, vervolgens voor politicus Guy Vanhengel en tot ’23 bij RSC Anderlecht. Tussendoor was hij verantwoordelijke voetbal bij Belgacom TV, stampte hij met Exqi Sport een sportzender uit de grond, schreef hij de boeken ‘De zomer van Mexico ‘86’ en ‘100 jaar RSC Anderlecht’, en is hij columnist bij het weekblad Bruzz.

Voetbal
David Steegen is een woord-voerder pur sang, die in rationele analyses toch perfect het emotionele aspect een plaats kan geven, en ernst aan een lach kan koppelen.

David Steegen is bezeten door voetbal. Als kleine ket is hij al stapelzot van Anderlecht. “Zelfs in mijn ergste liefdesverdriet vond ik troost door gewoon nog maar naar het stadion te komen kijken,” verwoordde hij het in het Alumnimagazine van de VUB. Op zijn negende heeft hij al door dat een carrière als voetballer er niet in zit. Ook sportjournalist worden ziet hij niet zitten. “Je bericht over voetbal, maar je hoort er nooit volledig bij. Ik wil echt een actor zijn.”

Brede interesse
Als telg van een echte middenstandersfamilie krijgt David waarden als plichtsgevoel en eenvoud met de paplepel ingegoten. Tegelijk heeft hij een erg breed interesseveld. “Ik ben snel verwonderd door iets nieuws.

Via zijn jeugdvriend Sven Gatz belandt hij in 2003 in de politiek, als woordvoerder van Brussels minister Guy Vanhengel. “Dat was de perfecte baan om mijn Brusselgevoel te botvieren. Ik leerde er diplomatie, mildheid, eenvoud van communiceren, én consensueel zijn: een mooie eigenschap voor een Brusselaar.”

Mensenmens met een verhaal
Zijn mooiste herinnering in de media is de oprichting van Exqi Sport, een zender die hij zonder veel geld op de kaart hielp zetten door creatief in te spelen op de toenmalige mediacontext. Ervaring daarvoor deed hij op als verantwoordelijke voetbaluitzendingen bij Belgacom TV.

Met RSCA-tv lanceert hij als eerste Belgische club een eigen tv-programma. Want de ultieme droomjob heeft hij sinds 2009 te pakken: als communicatieverantwoordelijke bij topclub Anderlecht geniet hij elke dag van voetbal én verhalen vertellen. Hij is erin geslaagd orde te scheppen in de manier waarop ’s lands grootste voetbalcub naar buiten treedt, zonder de emoties uit te sluiten.
Zonder censuur, maar door authenticiteit te combineren met waardigheid.

 

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom David Steegen inhuren als spreker?

Als bevlogen communicator is David Steegen de geknipte man om u wegwijs te maken in het communicatiebeleid van een topsportbedrijf. Zijn lezingen overgiet hij met spraakmakende voorbeelden en beklijvende anekdotes uit de dagdagelijkse realiteit, en verhalen waaruit zowel voetbalfans als niet-sportminnende bedrijfsleiders heel wat van kunnen opsteken.

Hij spreekt met overgave over zijn favoriete sport, maar ook over zijn uitverkoren stad, Brussel, waar Nederlands- én Franstaligen een minderheid vormen, onveiligheid een zwaarwegend thema is. Met verve plaatst hij zijn eigen opvallende accenten bij verleden, heden en toekomst van de hoofdstad, en bij uitbreiding van België.

Koel blijven als het heet wordt: crisiscommunicatie, en wat bedrijven kunnen leren van een voetbalclub
Weinig bedrijven worden zo op de huid gezeten als een voetbalclub. Een instituut als Anderlecht beroert iedereen: jong en oud, universitair en laaggeschoold, Nederlands- en Franstalig. Tienduizenden liefhebbers, met elk hun mening over hoe de NV Anderlecht moet worden geleid, en die elk deelaspect van het beleid onder het vergrootglas leggen. Met supporters als stakeholders, die overenthousiast reageren als het goed én minder goed gaat.

Voor anderen uit het niet-Anderlecht-universum kan de club dan weer nooit goed doen. Het vereist permanente crisiscommunicatie, en toch slaagt David Steegen erin de Brusselse grootheid een aura van rustige vastheid te bezorgen.

In zijn lezingen vlooit David Steegen ragfijn de gelijkenissen en verschillen uit tussen de communicatie van ondernemingen en die van een voetbalclub. Het voorzichtig laveren tussen de waan van de dag en de lange termijnvisie, het overbrengen van (minder) goed nieuws, en de omgang met sociale media en journalisten in het algemeen. Als spreker lardeert hij zijn betoog met een veelheid aan voorbeelden en concrete cases, die tegelijk de herkenbaarheid verhogen én de voetbalwereld overstijgen, waardoor élke bedrijfsleider er iets van opsteekt.

Het leven zoals het is: achter de schermen bij Anderlecht
Voetbalclubs worden steeds meer een microcosmos van de samenleving. Topspelers zijn individuen, met hun eigen ego, die toch samen topprestaties moeten leveren. Ze hebben verschillende achtergronden, met familie in Afrika, Oost-Europa, of het Midden-Oosten, en reageren anders op verschillende situaties. Voetbal is tegelijk een geglobaliseerde business geworden, waar de macht van geld, makelaars en sponsors groot is. Aan de zijlijn kijken supporters en media met een vergrootglas toe, en vergroten kleine akkefietjes uit tot onoverkomelijke breuklijnen.

David Steegen is perfect geplaatst om u een intrigerende inkijk te geven in de individuele en collectieve begeleiding en omkadering van spelers, en het omgaan met al degenen die van ver of dichtbij betrokken zijn bij het reilen en zeilen van een topclub.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over David Steegen

Wat klanten zeggen over
David Steegen

Sprekers zoals David Steegen

David Steegen boeken?