Jef Geys

Vermoeidheidsexpert, Sportfysiotherapeut en Auteur

Jef Geys ziet rusten niet als een zwakte integendeel, het is noodzakelijk om sterker en energieker te worden, en stress en burn-outs te vermijden. Als professionele wielrenner volgde hij elk professioneel advies van zijn sportarts, trainer, voedingsspecialist, kinesist en mentale coach, doch geraakte hij overtraind.  Het betekende meteen het einde van een mogelijke sportcarrière en een begin van een hele zoektocht naar oorzaken. Als fysiotherapeut leert hij nu anderen om op een verstandige manier om te gaan met vermoeidheid. Hij coacht managers en bedrijven via workshops, maar zorgt ook voor individuele begeleiding. Hij is de oprichter van Primefit, dat advies geeft rond vermoeidheid. Zijn conclusie: Generaliseer NIET maar personaliseer je gezondheidsadvies, want elk lichaam is uniek!

"Power van een goed gezondheidsadvies is de Timing. Wanneer pas je het toe?"

Jef Geys (1976) was in zijn jonge jaren een begenadigd wielrenner bij de beloften. ‘Door overtraining werd ik een tijdlang gedwongen te stoppen met fietsen. Mijn motto luidde toen: hoe harder, hoe beter.’ Hij miste noodgedwongen een reeks belangrijke trainingen. Ondanks een wekenlange rustperiode won hij toch de eerste koers na zijn heroptreden. Dat ongewone feit zette hem aan het denken. Rusten had hem blijkbaar beter doen presteren. Rust roest dus niet. ‘Toen heb ik geleerd dat het de kunst is om te weten hoe weinig je moet trainen om in topvorm te geraken.’

Van topsporters tot bedrijfsleiders
Jef Geys werd sportkinesitherapeut en richtte in 2005 Primefit op om topsporters te begeleiden en faciliteren bij hun prestaties. Sinds 2007 past hij zijn kennis ook toe op de bedrijfswereld. Hij deed grootschalig onderzoek naar vermoeidheid bij bedrijfsleiders en werknemers. Uit zijn onderzoek van ongeveer 8000 mensen blijkt dat 70 procent tekenen van vermoeidheid vertoonde. Concentratieverlies, stress, emotionele overgevoeligheid, fysieke klachten: die vermoeidheid is vaak een trigger voor een hele reeks klachten die ons lichamelijke en mentale welbehagen ondermijnen. Met alle gevolgen van dien op de werkvloer en in de thuissituatie.

Totaalbeeld
Met Primefit werkt hij rond burn-out, stressbeheersing, fysiek training, voeding … Zijn uitgangspunt is: een lichaam moet eerst helemaal uitgerust en in goede conditie zijn voordat het intensief mag sporten of presteren in een job. Met andere woorden: training is een belangrijke tool om het lichaam opnieuw in evenwicht te brengen. Om herstel mogelijk te maken na een stressvolle dag maar ook om prikkels uit te lokken na een rustige dag.
In zijn analyse probeert hij altijd een totaalbeeld van de persoon in kwestie te schetsen: ‘Ik ga ervan uit dat het emotionele, fysieke en mentale met elkaar verbonden zijn. Het is zinloos om mensen die mentaal belast zijn, naar een managementcursus te sturen. Eerst moet je hun stress en fysieke problemen de wereld uit helpen.’ Zijn ideeën vonden een neerslag in het boek Rusten is het nieuwe sporten. Herstellen door training (LannooCampus).

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Waarom Jef Geys inhuren als spreker?

Boost je energielevel zoals de special forces
Jef Geys traint de Special Forces. Ultragetrainde en ultragemotiveerde professionals, echte topsporters eigenlijk. Ze staan dag in, dag uit onder enorme druk. Maar het zijn nog altijd mensen, en geen machines. Zelfs bij de best getrainde atleet geraakt het energievat vroeg of laat leeg als het niet geregeld opgeladen wordt. Daarom leert Jef de special forces – hoe ze tot rust komen en herstellen. Zodat ze er staan wanneer ze er moéten staan. Fit, scherp, 100 procent gefocust als 1 team 24/7 elk dag opnieuw.

Rusten is het nieuwe sporten
Jef schreef er een boek over: ‘Rusten is het nieuwe sporten’. De inzichten die hij als gewezen topsporter, als sportkinesist en als coach verzamelde, zijn perfect toepasbaar op bedrijven en werknemers. Elk bedrijf is gebaat bij gezonde en energieke werknemers, die niet blijven rondlopen met stress en vermoeidheid. Mens sana in corpore sano, wisten de Romeinen al. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar om dat lichaam en die geest gezond te houden, moeten ze ook de tijd krijgen om te herstellen. Beweging en rust gaan hand in hand.

Een beetje gestresst, een beetje moe …
Tijdens deze presentatie worden de begrippen stress, vermoeidheid uitvoerig besproken.  Jef is een vermoeidheidsexpert die vermoeidheid kan testen.  Voor zijn boek heeft hij de vermoeidheid van 8000 mensen getest.  De resultaten waren allerminst goed te noemen.  7 op 10 mensen ervaart vandaag al dan niet bewust enige vorm van vermoeidheid.  Doch indien men op zoek gaat naar enige vorm van professioneel gezondheidsadvies houdt men hiermede geen rekening.  Dit is absurd te noemen doch is er gewoon onwetendheid dat men vandaag vermoeidheid objectief kan testen.  Leer kennismaken met de verschillende types van vermoeidheid en hoe men deze herkend.  Daarnaast krijg je gerichte adviezen om stress en vermoeidheid te verslaan.

Optimaliseer je gezondheid door daily testing en Artificiële intelligentie
Elk lichaam is uniek, daarom heeft elk lichaam niet altijd dezelfde noden en behoeften ondanks we misschien wel hetzelfde doel nastreven.  De timing van een advies bepaalt het uiteindelijke resultaat.  Hierbij speelt niet alleen de biologische kost van het individu een rol maar ook de omgeving waarin het individu zich bevindt.  Vandaag kunnen we perfect door het aanbieden van daily testing de timing van een advies bepalen ifv het te bekomen resultaat.  Door deze data in een model te steken gaan we nog een stapje verder en kunnen we voorzichtige voorspellingen doen in relatie tot productiviteit, kans op burnout etc.  Deze workshop is bedoeld voor de ondernemer die dagelijks een dashboard wilt zien van de energielevels van zijn lichaam.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Jef Geys

Wat klanten zeggen over
Jef Geys

Sprekers zoals Jef Geys

Jef Geys boeken?