In gesprek met: Soufiane Touzani

15 november 2022

Soufiane Touzani droomde ervan om professioneel profvoetballer te worden. Deze droom viel 2002 plots in duigen nadat er scoliose werd geconstateerd. Touzani werd later bekend als professioneel straatvoetballer en wordt inmiddels wereldwijd gezien als grondlegger van het freestyle voetbal. Hij voetbalde met de grootste voetbalsterren; Ronaldinho, Johan Cruijff en Cristiano Ronaldo en waren ook te zien in zijn YouTube video’s. SportsSpeakers sprak met Soufiane over zijn toekomstdromen, de belangrijkste boodschap tijdens zijn presentatie en de kansen van Nederland op het WK voetbal.

Hoe ben jij ooit begonnen en met welk doel?
In eerste instantie wilde ik profvoetballer worden, maar deze droom viel in 2002 in duigen nadat er bij mij scoliose werd geconstateerd. Ik mocht niet meer competitief spelen, alleen maar een balletje hooghouden. Dat lukte aardig, dus wilde ik profstraatvoetballer worden. Ik ben naar de Kamer van Koophandel gegaan en heb mij ingeschreven als professioneel straatvoetballer. Ik ben die trucjes niet gaan doen met het idee om de wereld hiermee te veroveren. Ik vond het gewoon ontzettend tof om te doen en leerde steeds weer nieuwe dingen. Op een gegeven moment kreeg ik een beetje naam en ben ik de wereld gaan rondreizen. Ik voelde mij als een zeehond op het podium waar ik steeds weer mijn trucjes mocht laten zien. Ik wilde meer dan alleen die trucjes laten zien, ik wilde verhalen vertellen, ik wilde presenteren.

In 2010 was er een item van een jongen die een brief naar Zappsport had geschreven, hij wilde trucjes leren van Touzani. Dit was eigenlijk een soort van open sollicitatie. Zappsport lanceerde destijds Zapp Voetbal rondom het WK. Ik werd opgebeld met de vraag: zou je dit programma willen presenteren? Dit moest gewoon zo zijn.

Later ben ik mijn eigen YouTube kanaal begonnen en ben ik zelf gaan leren editen. Met mijn camera ben ik bij verschillende voetballers langs geweest en heb ik toffe video’s gemaakt, interviews, challenges en de nieuwste voetbaltrucjes. En uiteindelijk is het natuurlijk wel gelukt, want met Tiki Taka Touzani heb ik mijn eigen programma!

Je bent presentator, hebt een eigen YouTube kanaal en een eigen kledinglijn. Heb je nog bepaalde toekomstdromen?
Ik heb twee jaar geleden FC-straat opgericht, dat is een online voetbalclub. Deze voetbalclub heeft maar een doel en dat is zoveel mogelijk voetballers méér laten voetballen. Met alle producten, diensten en events die wij aanbieden hebben we maar een doel voor ogen en dat is van watch-time naar play-time gaan. Onlangs hebben we een bal ontwikkelt die is gekoppeld aan je telefoon waarmee je op een innovatieve manier je voetbal skills kan verbeteren. Je telefoon ligt op de grond en registreert al jouw bewegingen in een challenge-vorm. Uiteindelijk is het mijn doel om dit concept niet alleen in Nederland te laten groeien, maar wereldwijd. 

Wat is de belangrijkste boodschap die je de mensen mee wilt geven tijdens jouw presentatie?
Het maakt voor mij niet uit bij welk bedrijf ik mag presenteren of wat voor een soort evenement het is. Wat ik op mijn YouTube-account doe en laat zien, zo divers is ook hetgeen waar ik kan staan. Via Touzani TV zenden we al 8 jaar content uit van verstandelijk en fysiek beperkte voetballers, amateurs, meiden, talenten, legends tot aan de achtertuin van Cristiano Ronaldo. Dit vertaal ik ook naar mijn presentaties. Zo heb ik bijvoorbeeld bij ING voor 200 internationale managers gestaan, heb ik een presentatie gegeven in een jeugdgevangenis, in een buurthuis en in meerdere volle stadions. Voor mij zit hier geen drempel in. Ik hoop dat wat ik presenteer altijd de juiste vertaling kan zijn binnen de branche wat daar op dat moment belangrijk is.

Als freestyle voetballer heb je met de grootste sterren gevoetbald. Is er nog iemand op je lijstje met wie je ooit op een voetbalveld zou willen staan?
M’bappe en Haaland staan nog bovenaan mijn lijstje!

Het WK voetbal gaat deze week van start. Ga jij naar Qatar?
Ik ga er zelf niet naartoe, in de ArenA ga ik het Huis van Oranje presenteren. We gaan er daar echt een feestje van maken!

Hoe zie jij de kansen van het Nederlands elftal? 
Het team heeft spelers in zich die heel erg goed zijn, ik heb begrepen dat de chemie tussen de groep heel erg goed is. Louis van Gaal zit erachter dus ik verwacht wel dat ze de halve finale moeten halen. Als je dan eenmaal de halve finale speelt, moét je de finale halen en als je dan eenmaal in die finale staat…. dan moet je winnen!

Meer weten over een presentatie van Soufiane Touzani? Neem een kijkje op zijn profiel of neem vrijblijvend contact met ons op!