In gesprek met: Leoni Blokhuis

25 mei 2023

In haar rol als zaakwaarnemer pioniert Leoni het vrouwenvoetbal. Leoni is internationaal toonaangevend in haar vak en schakelt dagelijks met topclubs om uiteindelijk de beste deals te kunnen maken voor de speelsters. In aanloop naar het WK 2023 spraken wij zaakwaarneemster Leoni Blokhuis over de drukke transferperiode, het WK en haar onderneming Flow Sports.

De missie van FlowSports is het verschil maken in het vrouwenvoetbal: Op welke manier maken jullie het verschil?
Het is een ruim begrip, die we bij alles wat we doen proberen toe te passen. Het verschil maken door telkens vernieuwend te zijn, kansen te zien en te benutten, maar ook kritisch te zijn naar onszelf om te kijken wat we nog beter kunnen doen.

Inmiddels is FlowSports ruim elf jaar onderweg. Onlangs hebben we de eerste bouwstenen voor een internationaal exclusief agenten netwerk gelegd. Een breder netwerk betekent dat we onze cliënten beter op lokaal niveau kunnen begeleiden. Ook komt er meer accurate en actuele marktinformatie beschikbaar, waarmee we onze cliënten nog beter kunnen adviseren over hun carrièrekansen.

Het verschil maken zit ook in het proactief benaderen voor partijen op het gebied van sponsoring, media en clinics.

Laatst is het prijzengeld voor het WK voetbal met 300 procent gestegen, hierdoor ontstaat meer rechtvaardigheid en gelijkheid. Wat betekent dit nu, en voor de toekomst?
Het landschap binnen het vrouwenvoetbal is door de jaren heen enorm veranderd. Het vrouwenvoetbal staat in de bloei van haar leven en de wereld heeft de sport omarmd. Spelen in Emirates Stadium of Camp Nou? Dat leek jaren onmogelijk. Laat staan zelfs uitverkocht. Transfersommen? Meerjarige en full time club contracten? TV-commercials met een voetbalster? It all happened.

Het is mooi dat het prijzengeld stijgt. Het is een blijk van waardering, voor het harde werk; maar veel belangrijker is de gelijke behandeling en erkenning. Dat is nog veel waardevoller, dan het geld.

Tijdens een drukke transferperiode komt er veel op je af. Je moet veel schakelen en met verschillende partijen communiceren. Hoe houd jij je hoofd koel?
De transferperiode is dé tijd van het jaar. Een belangrijke periode voor iedere speelster, maar het begint vaak al maanden daarvoor. Dan worden de eerste stappen gezet. Gesprekken met speelsters, gesprekken met clubs om zodoende een goed overzicht te creëren van de wensen, behoeften en mogelijkheden. Vervolgens wordt de concrete interesse in kaart gebracht en de eerste gesprekken op gestart.

In de drukke periode is het vooral belangrijk om goed te kunnen managen, zodat de zaken tussen de verschillende partijen zo goed mogelijk verloopt. Het is de periode waar je het voor doet. Ondanks de drukte geeft het je ook veel energie. Het is mooi om de successen samen met de cliënten te kunnen vieren.

Naast het financiële plaatje, komt er veel op een speler af gedurende dit proces. Wat doet dit met een speler en hoe begeleid je haar?
Door de jarenlange ervaring hebben veel dingen al eens een keer meegemaakt. Situaties zijn herkenbaar dus die kennis zetten we in om de cliënten het beste te begeleiden. Iedereen is anders, met elk hun unieke weg. Je hebt dus niet één methode die werkt, sommige speelsters zijn erg zelfstandig andere neem je aan de hand mee. Dat hangt ook af wat de behoefte is van de speelster. 

Je bent als spreker te boeken voor presentaties. Wat is het belangrijkste dat je aan mensen zou willen meegeven tijdens jouw presentatie?
Met een goede dosis boerenverstand en doorzettingsvermogen kun je heel ver komen. Dichtbij jezelf blijven en doen waar je in gelooft, dat is de sleutel tot succes. De kunst is om daarbij om te denken, en te kijken naar wat wel kan.  Alleen dan haal je er het maximale uit.